Κύθνος Θερμές Πηγές

Οι Θερμές ιαματικές πηγές της Κύθνου

Η Ελλάδα διαθέτει πολλές θερμές πηγές. Πολλά μέρη για ιαματικά λουτρά, αλλά όχι τόσες πολλές στις Κυκλάδες. Οι Θερμές πηγές της Κύθνου είναι ξεχωριστές. Άλλωστε η ύπαρξη των πηγών αυτών, ήταν που έδωσε το όνομα «Θερμιά» στην Κύθνο και έτσι ήταν γνωστή σε ντόπιους και ξένους για εκατοντάδες χρόνια.

Κύθνος Θερμές Πηγές

Οι θερμές πηγές της Κύθνου βρίσκονται στον παραθαλάσσιο οικισμό Λουτρά, που πρακτικά οφείλουν την ανάπτυξη τους στην ύπαρξη των πηγών. Οι  Ιαματικές Πηγές Κύθνου  βρίσκονται  στην τοποθεσία  Λουτρά–Κύθνου  από το 1857. Σημαντική μας πολιτιστική κληρονομιά, πραγματικός εθνικός μας θησαυρός, είναι το ιστορικό κτήριο των λουτρών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χάνσεν.

Δύο είναι οι ιαματικές θερμές πηγές της Κύθνου. Η αλατούχα πηγή (των Αγίων Αναργύρων), με θερμοκρασία νερού 36  βαθμούς Κελσίου, είναι ιδανική για αρθριτικά,  σπονδυλοαρθρίτιδες και ρευματοπάθειες. Η σιδηρούχα πηγή (ο Κάκκαβος), με θερμοκρασία νερού 52  βαθμούς Κελσίου, προτείνεται για δερματικές  και γυναικολογικές παθήσεις.

Οι θερμές πηγές για αρκετά χρόνια, ήταν ο μοναδικός λόγος ύπαρξης ξένων επισκεπτών στην Κύθνο. Στις μέρες μας Αναγνωρίστηκαν επίσημα  ως ιαματικές με τα  ΦΕΚ 1860/1861-24 Ιουνίου 2016 αντίστοιχα. 12 λουτήρες από πεντελικό μάρμαρο, μονόλιθος λαξευμένος,  σας περιμένουν να απολαύσετε βασιλικό μπάνιο. Το καλύτερο σπα! Οι ώρες λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου είναι 10:00 – 18:00, κάθε μέρα , επτά μέρες την εβδομάδα από τον Ιούνιο ως και τον Σεπτέμβριο, με το προσωπικό πολύ πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει και να σας ενημερώσει για την ιστορία των πηγών και των κτηρίων.

Η υπερχείλιση της πηγής του Κάκκαβου ρέει ελεύθερα προς την θάλασσα στην παραλία των Λουτρών και μπορείτε να την απολαύσετε σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό. Η αίσθηση αν βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα εκεί που καταλήγει το ρυάκι της πηγής, είναι μοναδική. Αν βρεθείτε στην Κύθνο μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σκεφθείτε ότι για πολλά χρόνια άλλοι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Κύθνο μόνο για την επίσκεψη στις πηγές.

ΚΥΘΝΟΣ ΘΕΡΜΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ