Κύθνος Ιστορία

Η ιστορία της Κύθνου

Ιστοσελίδες για την Ιστορία της Κύθνου. Στιγμές από την ιστορική διαδρομή της Κύθνου.

Η Κύθνος έχει πανάρχαια ιστορία και το μαρτυρούν οι προϊστορικοί οικισμοί που βρέθηκαν στο νησί. Η κοντινή της απόσταση από την Αττική και από την Αργολίδα, την έκαναν ιδανικό σταθμό για το ταξίδι από και στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Την εξάπλωση πληθυσμών από την στεριανή Ελλάδα προς την Κύθνο μαρτυράνε και οι μυθολογικές αναφορές για τον πρώτο εποικισμό του νησιού από Δρύοπες με αρχηγό τον Κύθνο. Έτσι το νησί θα το βρούμε την αρχαία εποχή να ονομάζεται είτε Δρυοπίς, είτε Κύθνος.

Κύθνος Ιστορία

Η Κύθνος φαίνεται να είναι μια ισχυρή πόλη κράτος την κλασική εποχή, η οποία μάλιστα συμμετέχει στην ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες συμμάχους συνέτριψαν τον Περσικό στόλο. Η μοίρα της Κύθνου όλες τους αιώνες που ακολουθούν είναι λίγο πολύ κοινή με όλες τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Ρωμαϊκή κατάκτηση, τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έζησε την Φραγκοκρατία, ενώ υπόφερε για αρκετούς αιώνες από πειρατικές επιδρομές. Η Κύθνος εκείνα τα χρόνια ονομάζεται Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών της που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Το 1537 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τον τούρκο ναύαρχο Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσσα που την κατέλαβε. Τότε εγκαταλείπεται η παλιά πρωτεύουσα και ο πληθυσμός μετακινείται προς την Μεσαριά, σημερινή Χώρα της Κύθνου, στην ασφάλεια που προσφέρει το εσωτερικό του νησιού. Ένας άλλος σημαντικός οικισμός στο εσωτερικό του νησιού το χωριό Σύλλακος, η σημερινή Δρυοπίδα αναπτύσσεται όταν δέχεται Κρητικούς πρόσφυγες κατά την διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων.

Ένα σημαντικό επεισόδιο στην ιστορία της Κύθνου είναι τα Κυθνιακά του 1862, ενώ για τα επόμενα 70 χρόνια η Κύθνος νιώθει να ανήκει στην βιομηχανική εποχή καθώς αναδεικνύονται ως σημαντικά τα σιδηρομεταλλεύματα στο υπέδαφος της και αποτελεί πεδίο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αυτό μέχρι το 1940, που τα μεταλλεία εγκαταλείπονται. Όλα τα σημάδια της μεταλλευτικής δραστηριότητας που υπάρχουν έντονα στο νησί είναι από εκείνη την περίοδο. Τότε η Κύθνος γίνεται πάλι αγροτοκτηνοτροφική, ενώ στις μέρες μας έχει μπει για τα καλά στον αστερισμό του τουρισμού.

Τα Κυθνιακά Φεβρουάριος - Μάρτιος 1862

Ως Κυθνιακά στις σελίδες τις Ελληνικής Ιστορίας αναφέρονται τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύθνο τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1862. Μερικές φορές τα Κυθνιακά αναφέρονται απλά ως μια στρατιωτική στάση...περισσότερα

ΚΥΘΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ