Παναγιά η Κανάλα

Ένα σημαντικό προσκύνημα της Κύθνου και όλου του Αιγαίου

Η Παναγιά η Κανάλα που έχει δώσει το όνομα της και στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες καθώς θεωρείται θαυματουργή. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στην πευκόφυτη ακρογιαλιά και διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Παναγιά η Κανάλα - Κύθνος

Ο σημερινός ναός της Παναγίας της Κανάλας χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού, που ο θρύλος αναφέρει ότι χτίστηκε μετά από την επεισοδιακή εύρεση της εικόνας από Κύθνιους ψαράδες. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Κανάλα είναι ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Κάθε 15αύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι στην Κύθνο με την συμμετοχή και του πολεμικού ναυτικού, με την περιφορά αλλά και αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας. Την Παναγιά την Κανάλα την αναφέρει και ο Νίκος Γκάτσος στο περίφημο Κυκλαδίτικο που έχει μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκης.

ΚΥΘΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΝΑΛΑ