Κύθνος Σπιτάρες

Τα ερείπια του κτιρίου της διοίκησης της εταιρείας Ι.Β. Σερπιέρη στην Κύθνο

Στην Κύθνο υπάρχουν έντονα τα σημάδια της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου που διήρκεσε στο νησί περίπου έναν για 70 χρόνια. Όπως και σε αρκετά άλλα νησιά των Κυκλάδων η μεταλλευτική δραστηριότητα σταμάτησε όταν άλλαξαν οι παγκόσμιοι συσχετισμοί, έπεσαν οι τιμές και έγινε ασύμφορη η όποια τέτοιου είδους δραστηριότητα στο νησί.

Κύθνος Σπιτάρες

Στην Κύθνο υπάρχουν ακόμη τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος ,που κατά την άποψη μου θα έπρεπε να κηρυχθούν επίσημα ως μνημεία διατήρησης της ιστορικής μνήμης, να διασωθούν και να αποκατασταθούν. Σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχο μουσείο ή διαδρομές και σημεία πληροφόρησης του κοινού, θα έπρεπε άμεσα να ενταχθούν στο δίκτυο περιήγησης του νησιού και φυσικά στα τουριστικά του αξιοθέατα.

Ανάμεσα στους αποθηκευτικούς χώρους, τα παλιά σπίτια των μεταλλευτών εργατών, τα σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία, τις εξέδρες φόρτωσης του μεταλλεύματος στα πλοία, που θα βρείτε στην Κύθνο, υπάρχουν στην περιοχή Λεύκες το κτίριο-διοικητήριο της εταιρείας του Σερπιέρη που είχε την εκμετάλλευση του νησιού, οι λεγόμενες Σπιτάρες. Φανταστείτε πόση μεγάλη εντύπωση είχαν κάνει αυτά τα κτίρια στους κατοίκους του νησιού έτσι όπως δέσποζαν στους γυμνούς λόφους πάνω από τον όρμο στις Λεύκες, για να τα ονομάσουν Σπιτάρες. Προφανώς τα γραφεία της εταιρείας, το λογιστήριο, το γραφείο του Διευθυντή, αλλά και τα εργαστήρια, στεγάζονταν σε αυτά τα κτίρια που σήμερα έχουν αφεθεί να καταρρέουν, αντί να έχουν γίνει μουσείο. Πάντως ακόμη και έτσι παραμένουν εντυπωσιακά στο γυμνό τοπίο της Κύθνου. Παρόλο που υποτίθεται ότι οι Σπιτάρες είναι επισκέψιμες μέσω του δικτύου μονοπατιών της Κύθνου. Εγώ πήδηξα αρκετές μάντρες για να μπορέσω να τις προσεγγίσω και να τις φωτογραφήσω.

Τις Σπιτάρες θα τις δείτε πηγαίνοντας για τις Λεύκες από την Δρυοπίδα και θα τις επισκεφθείτε με τα πόδια. Είτε από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής προς τις Λεύκες θεωρήσετε βολικό, είτε πριν στρίψετε για Λεύκες σε ένα σημείο του δρόμου που υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα. Αν κάνετε μια αναζήτηση στο ίντερνετ «Πολιτιστικές διαδρομές στα μεταλλευτικά τοπία της Κύθνου», θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα διπλωματική εργασία που θέμα της έχει ακριβώς αυτό που σκέφτομαι - για πάνω από 30 χρόνια - κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύθνο.

ΚΥΘΝΟΣ ΣΠΙΤΑΡΕΣ