Κύθνος Ανεμόμυλοι

Παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στην Κύθνο

Η Κύθνος όπως και τα περισσότερα νησιά στις Κυκλάδες διαθέτει τους παραδοσιακούς της ανεμόμυλους. Λίγο έξω από την Δρυοπίδα σε ένα λόφο βρίσκονται οι ερειπωμένοι πια παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Κύθνου. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης τους. Όμως όπως και να είναι, παραμένουν εντυπωσιακοί για τον επισκέπτη.

Κύθνος Ανεμόμυλοι

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανεμόμυλοι αποτελούν πόλος έλξης για τους επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου. Ότι για στην Μύκονο για παράδειγμα αποτελούν ένα από τα κατεξοχήν τουριστικά χαρακτηριστικά της. Ότι στην Πάτμο οι ανεμόμυλοι της Χώρας οι οποίοι πρόσφατα αποκαταστάθηκαν πλήρως, έχουν προσθέσει στο πανέμορφο τοπίο με την παρουσία τους. Οι ανεμόμυλοι έπαιξαν για πολλά χρόνια έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία των νησιών του Αιγαίου. Τα ελληνικά νησιά προμήθευαν με αλεύρι και παξιμάδια τα πληρώματα εμπορικών και πολεμικών στόλων που διέσχιζαν το Αιγαίο για να ταξιδέψουν στην Μαύρη θάλασσα και σε όλη την Μεσόγειο.

Θεωρώ άμεση και επιτακτική την ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση των υπέροχων ανεμόμυλων της Κύθνου. Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ένα στολίδι για την Κύθνο, αλλά και για την περιοχή της Δρυοπίδας. Θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή και θα είναι μαζί με το Σπήλαιο δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύθνου.

ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ